Question!

Am o tendita bolnavicioasã de a-mi pune întrebãri tâmpite, care nu mai preocupã pe nimeni altcineva, si de a le cãuta rãspunsul, pe principiul „pinguinii au genunchi?” sau celebra  „if a tree falls in the forest and there is no one around to hear it, does it make a sound?”, chestie pe care dacã o cautati pe net o sa gasiti polemici întregi legate de rãspuns, pentru cã lumea nu se poate hotãrî dacã sunetul se produce oricum sau doar atunci când este prezentã o ureche care sã transforme vibratiile în sunet.

Acestea fiind zise, vã scriu câteva mostre de întrebãri pe care mi le-am pus eu si sunt curioasã dacã v-ati gândit vreodatã la asta si dacã o sã vã fac si pe voi curiosi:

1) Cum aratã planta care face kiwi?

2) Ce viseazã orbii?

3) Din ce provine susanul?

4) De unde vine praful?

5) De ce e cerul albastru? (adicã… având în vedere cã toate imaginile din cosmos dovedesc faptul cã cerul ar trebui sã ne arate mereu ca si noaptea, adica negru cu stele, de ce ziua e albastru?)

6) De ce prima dorinta a lui Alladin nu a fost „vreau sã mi se îndeplineascã toate dorintele” sau mãcar ultima dorinta dintre cele 3 de ce n-a fost „mai vreau 3 dorinte”? Asa nu mai existau rãzboaie, foamete, coruptie, etc (la asta nu cred ca se gaseste raspunsul pe net:) )

7) La câti oameni se reduce civilizatia noastrã? Adicã dacã ar mai fi un Pãmânt exact ca al nostru, care ar fi numãrul minim de oameni pe care ar trebui sã-l iau de pe Pãmântul pe care trãim noi, si sã-i transfer pe celãlalt Pãmânt, ca sã poatã reface complet civilizatia si cultura noastrã (sã zicem cã ar trãi vesnic si ar avea astfel tot timpul din lume)

Tare mi-ar plãcea sã aud si alte întrebãri de genul puse de altii (de exemplu, la un moment dat se întreba cineva dacã existã concurs de „cel mai înalt pitic” si „dacã s-ar face un concurs de cel mai ghinionist om din lume, cin ar castiga, cel de pe locul I sau cel de pe locul II?”). Dacã îmi mai amintesc si alte întrebãri , promit sã fac un update:D

LATER EDIT: Întrebarea tâmpitã a zilei: Care e singularul de la ponei? Sau se considerã cã sunt asa de mici încât nu stã nimeni sã-i numere pe rând? Un ponel – doi ponei? Un poneu – doi ponei?

23 răspunsuri so far »

 1. 1

  d.orin said,

  First of all, welcome back!

  Second, da-mi voie sa te contrazic in legatura cu natura intrebarilor tale, si anume ca nu toate sunt tampite… :D

  In al treilea rand, sar peste intrebarile la care nici nu visez cea mai mica tenta de raspuns, si:
  4) De ce e cerul albastru?
  Intrebarea asta, poate pare ciudat, dar chiar are un raspuns. Destul de vast, si o sa il explic cat pot de bine, cat mai ne-stiintific de stiintific.
  Facts: Lumina solara este filtrata de atmosfera Terrei. Cu o dovada stiintifica in spate, se pare ca aceasta filtrare da o tenta de albastru „cerului”.

  Mai apoi. Fiecare corp reflecta lumina. Intr-o masura mai mica sau mai mare. Mai stiintific, lumina inseamna un dualism unda corpuscul. Adica avem neste chestii mici mici mici numite fotoni, care se unduiesc de la A la B. Unii se unduiesc mai repede, altii mai incet, conform unei lungimi de unda.

  Si Terra este un astfel de corp. Si reflecta lumina soarelui (si chiar radiatia solara) pe baza unui coeficient numit albedou, care pentru Terra are valoarea de 0,39. Nu mai stiu exact ce inseamna acest coeficient, dar nu conteaza. Un alt fapt este acela ca planeta noastra are o suprafata majoritar marin-oceanica. Ai ghicit, culoarea predominant albastra a cerului este data de… culoarea predominant albastra a planetei…

  Pe final, efectiv culoarea albastra a cerului e data de toate aceste raze care se compun: lumina directa, lumina reflectata de suprafata Pamantului, lumina filtrata, etc, etc, etc.

  In spatiu, aceasta culoare albastra a cerului nu mai exista pentru ca… nu mai are din ce sa se compuna…

  Mai mult despre culori: atribuim unui corp acea culoare corespunzatoare lungimii de unda pe care o absoarbe. Un corp rosu inseamna ca absoarbe culoarea rosu, un corp verde absoarbe culoarea verde (si le reflecta pe celelalte), un corp negru absoarbe toate culorile, un corp alb reflecta toate culorile (lungimile de unda)…

  Si mai frumoasa este compunerea culorilor, cum ar fi: rosu se combina cu galben, rezulta portocaliu. Base a iesit iar presedinte, q.e.d.

  gata, ca nu imi vin intrebari tampite in minte…

 2. 2

  Utopian said,

  Hihi… ce e cel mai amuzant e faptul cã eu chiar am cautat pe net raspunsurile la intrebarile astea si le-am gasit…

  Si dupa ce am citit toata explicatia de mai sus, primul meu gând a fost: „Hmmm… si eu ma multumisem cu ceva de genul „pentru cã particulele majoritare din aer absord culoarea albastrã a luminii” :)))”

  Din purã curioazitate, la restul întrebãrilor ai fost curios sa cauti pe net rãspunsul?

  P.S. Trebuia sa te faci rocket scientist… Serios! M-as fi urcat intr-o rachetã fãcutã de tine:D

 3. 3

  d.orin said,

  *blushes and mumbles „it’s not a rocket, it’s a spaceship”…

  mai, sincer nu am cautat… da’ acu’ chiar ma faci curios… :D

 4. 4

  thecreatrix said,

  am intrebat-o pe mama „de unde vine praful?” si ea a zis „de afara” pai daca de ex eu sunt in vacanta o saptamana si acasa am usile inchise si nimeni nu deschide usa, tot se face praf. asha ca praful se poate face si dinauntru?

  good to have u back baby.

 5. 5

  Utopian said,

  @Dorin: hihi… ce bine, ce bine!:D

  @Creatrix: Da… si eu am intrebat multa lume pana sa aflu ca praf=celule moarte ale pielii. Oricum, raspunsul lui maica-ta e cel mai tare:))

 6. 6

  d.orin said,

  Mai, am cautat si ras-cautat, si tind sa cred ca intrebarile tale sunt chiar de bun simt…
  Adica la majoritatea intrebarilor am gasit raspunsuri mai mult decat ok…
  De departe cerul albastru castiga (ca si raspuns stiintific, care, by the way, e putin diferit de al meu :D. oricum tot cu difuzia luminii are treaba):
  Cel mai interesant raspuns – de ce e cerul albastru
  Kiwi
  Susan

 7. 7

  Utopian said,

  Ce taaare! Aici explica si de ce soarele e galben in timpul zilei si rosu la rasarit… Asta nu m-am intrebat!:D

 8. 8

  missdeianeira said,

  la primele 5 intrebari raspunsurile erau chiar rezonabile… planta de kiwi am vazut cu ochii mei, aia cu ceru era de la fizica, aia cu ce viseaza orbii e cunoscuta, are si raspuns, da aia cu alladin e teribila. eu cred ca de fraier…

  la intrebarea 7 eu sesizez o confuzie: care ar fi numãrul minim de oameni pe care ar trebui sã-l iau de pe Pãmântul pe care trãim noi, si sã-i transfer pe celãlalt Pãmânt, ca sã poatã reface complet civilizatia si cultura noastrã. Care noastra? adica, la ce cultura te referi? Mayasa, japoneza, araba… etc?

  doara stii bine ca o cultura / civilizatie depinde ca si dezvoltare de locul in care decide sa se „aseze” si sa faca primu foc de tabara (geografie, topografie, geologie, etc), dupa care depinde de resursele pe care le poate exploata, dupa care depinde de cine ii sunt vecini si de care vecini sunt si tot asa… nu conteaza cati oameni duci pe pamantul nou. conteaza, zic eu, pe cine duci, si unde…

  dar, parerea mea… eu zic, daca tot vrei sa facei experimentul asta, sa iei exemplare romanesti si sa le duci pe pamantul nou exact in teritoriul alocat germaniei. si vedem peste cateva milioane de ani cum se dezvolta. tot romani iese din ei, sau devin nemti? :) (nu de alta da ai nostri se plang ba de conjunctura istorica, ba de pozitia geografica, ba de cotropitori, tot au scuze ca de aia suntem cum suntem. no, daca am recrea civilizatia romaneasca pe alta planeta in locatia actualei germanii, crezi ca tot romani am iesi sau …? )

  no, in ceea ce priveste intrebarile, sa stii ca nu is tampite nici una… denota curiozitate si inteligenta, ca la orice geniu…

 9. 9

  Utopian said,

  Hihi… la asta cu mutatul românilor in locul Germaniei nu m-am gândit:)) Bunã ideea!:D

  Dar la întrebarea 7 cred cã ai înteles un pic gresit… Dacã eu caut sã iau numãrul minim de oameni ca sã-i mut, o sã conteze CARE îi iau, pentru cã bineînteles cã o sã încep sã iau fizicieni, chimisti, doctori, etc si nu boschetari, zugravi si tâmplari.

  Si la „civilizatia si cultura noastrã” ma refer la civilizatia si cultura omenirii. Adicã oamenii ãia, oriunde îi pun, sã reuseascã în timp sã construiascã masini si avioane pentru a ajunge în diferite pãrti ale planetei si sã-si facã rost de resurse, sã construiascã microunde, sã refacã instrumentele muzicale si vopselele ca sã se poatã dezvolta artele, sã producã ciment, var, spumã izolatoare, etc ca sã poatã construi eficient, sã facã hidrocentrale pentru curent, etc

  Noah… si marea mea întrebare e: câti întelepti trebuie sã duc pe celãlalt Pãmânt ca sã se descurce, si, implicit, câti prosti rãmân pe planeta asta inutili, fãrã sã stie sã facã nimic si care trãiesc bine doar multumitã celor câteva sute/mii de întelepti…

 10. 10

  missdeianeira said,

  moama, da m-ai spart la faza asta…

  io iti zic o chestie, aia multi si prosti is de fapt motorul omenirii. ca tu poti sa duci cateva sute / mii de intelepti, omeni de stiinta, fizicieni, etc etc etc… da vine fizicianu si zice, ba fratilor, io am cugetat la o masinarie complicata si misterioasa, cu ajutorul careia vom reusi sa construim cladiri de doua etaje, nu cladiri de un etaj cum avem acuma!

  si te intreb io pe tine, fara tinichigiu, sudor, tamplar, vopsitor, mecanic, etc, cum crezi tu ca omu de stiinta va construi macaraua? asa… doar cugetand la ea? nu exista oameni inutili pe planeta… si daca intr-adevar exista, ei deja s-au confruntat cu un nene pe nume Hitler care s-a gandit ca daca tot is inutili, nu produc nimic numa paguba si numa traiesc pe spinarea altora, hai sa ii gazam frate, mai eliberam stratu de ozon… (nu zic ca e neaparat ceva rau, zic ca s-au mai gandit si altii la asta)

  arata-mi tu mie un om de pe planeta pamant care sa nu stie sa faca absolut nimic, si io il manc cu fulgi cu tot…

 11. 11

  Utopian said,

  Ok, pai sunt oameni care make the world go around si sunt oameni care se straduie, dar nu neaparat fac ceva super chestie… De exemplu pe planeta aia n-as trimite un specialist in relatii publice, si probabil nici un psiholog sau unul care lucreaza in marketing. Nu ca n-ar fi utile meseriile astea 2, doar ca… cred ca planeta ar putea fi reconstruita de la zero fara ajutorul meseriilor ãstora. Tu n-ai fi psiholog si eu n-as fi P.R.-ista daca n-ar fi cineva care ar fi inventat curentul, canalizarea, gazul, banii, supermarketurile, etc. Am fi amandoua ceva femei care muncesc la camp, pentru ca nu ne-am permite sa ne andim la nemurirea sufletului. Prin urmare, dupa mine, si noi 2 suntem din categoria prostilor care traiesc pe spatele inventiilor altora… Nu stiu daca am fost destul de explicita…

  Si da, fizicianul da planul si zice:”facem asa”, si nu e nici un constructor, muncitor, zidar, etc acolo sa duca planurile la indeplinire. Nu crezi ca pana la urma fizicienii, chimistii, etc s-ar baga picioarele si ar zice:”bag pula, hai sa facem noi treaba dracului ca m-am saturat sa tot fac planuri degeaba”. Si avand in vedere ca au restul eternitatii la indemana, cred ca ar reusi sa faca blocul si singuri…

 12. 12

  Acu` 2 minute mi-am pus o intrebare, tremurand afara, cu tigara-n gura: un om expus timp indelungat la frig…devine mai musculos, cunoscandu-se jocul musculaturii in asa conditii aprige de temperetura ? Pectorali si abdomen, in special. Mna, da-mi raspuns !

 13. 14

  Utopian said,

  Dragã tinere intelectual, în cazul în care esti expus la un frig constant C, o perioadã constantã T, muschii tãi vor lucra continuu, masa muscularã M crescând pânã la un punct D, când îti degerã. Din acest punct, masa muscularã are denumirea matematicã de M-Mo (Masã moartã), pânã la un timp T1, când tot corpul tãu este notat cu Mo.

  Sper cã ti-am rãspuns corect si complet întrebãrii tale de viitor ilustru fizician si om de stiinta:D

  P.S. Chiar… bunã întrebare, promit cã mâine, de cum mã trezesc, caut:D

 14. 15

  oanaclara32 said,

  Raspunsuri nu am , dar daca mai vreti intrebari, mai am si eu aici, cateva :D :
  http://diversediversificate.wordpress.com/2009/12/17/ma-intreb/

 15. 16

  Andreea said,

  De ce localitatea 2 Mai se numeste asa?

  Care e masculinul si femininul de la „perspicace”? (perspicac? perspicaca?)

  Cum se numesc locuitorii din Medgidia? (medgidioti?)

  De ce sunt considerate ceasurile elvetiene cele mai exacte?

  Pestii beau apa? Le e sete?

  Cum pot unii sa doarma cu ochii deschisi? (asta are un raspuns medical)

  etc.

  Unele intrebari de la tine au raspunsuri rationale, fizice, chimice, cum vrei sa le spui, dar oricum, foarte misto ca-ti pui astfel de intrebari. Tare ar fi sa gasesti si raspunsuri.

 16. 17

  Utopian said,

  Pe cuvant ca am cautat raspunsurile pe net.

  1. La intrebarea 1 nu l-am gasit. Dar pãrerea mea sincerã este cã niste tineri betivi care au mers in Vama de 1 mai s-au pierdut noaptea printre valuri, beti, si s-au trezit pe o altã plajã, a doua zi… Si cum inspiratia la mahmureala nu e la cel mai ridicat nivel, cand au fost întrebati (de prietenii care i-au cautat disperati) unde au umblat au rãspuns: am fost in 2 Mai.

  2. Am mai gasit pe cineva de al meu. Ma bucur cand nu doar eu imi pun intrebari in legatura cu cuvintele astea. Te invit in viitorul meu club:) Am avut la un moment dat ideea de a schimba limba românã dupa cum ii suna fiecaruia bine, ca sa nu ne plictisim de ea (http://oanamarrria.wordpress.com/2009/09/13/qui-es-tu-tu-me-tues/#comments). Asta cu perspicacul si cu perspicaca o votez pentru viitorul dictionar:D

  3. Sau Medgidii? Sau Medgideni?

  4. Hihihi, asta-i cea mai tare si am gasit raspuns! Uite: http://www.answerbag.com/q_view/11721

  5. Si la asta ma gasit raspunsul: http://en.allexperts.com/q/Sleep-Disorders-2557/2008/3/sleeping-eyes-open.htm

  Mai vreau, mai vreau!:D

 17. 18

  Bursucu said,

  hmm… de ce stiu eu ca un corp verde absoarbe fotonii care nu-s verzi? si ca emite / reflecta fotoni cu lungimea de unda a culorii „verde”?

  andrea, cred ca te refereai la civilizatie tehnologica. gresesc? (:

  cred ca nu exista intrebari timpite.

  hm.

  oare?…

  in fine. citeva din intrebarile pe care le-ai pus pun in discutie stereotipuri acceptate ca axiome. lucrurile atit de evidente ca sint inchestionabile. praful exista, cerul e albastru, orbii nu vad.

  imi amintesc de o intimplare din zadig al lui voltaire (sper ca nu gresesc, e mult de cind l-am citit), in care sclavul zadig ii explica stapinului de ce carausii se inconvoaie sub greutatea poverilor: premisa era insa curiozitatea stapinului, faptul ca el a vazut un pattern si nu un dat, si l-a pus sub chestiune.

  cei mai buni generatori de intrebari sint copiii… sub 6 ani. pentru ei nu exista inca lucruri luate de bune. nici metafore. trist e ca scoala indoctrineaza inainte de a incuraja interogatia. serveste sentinte, in detrimentul curiozitatii. incuie.

  cred ca lumea e mult mai incarcata de magie (citeste: potential de „interestingness”) decit vedem. ca raspunsurile la intrebarile simple nu sint neaparat simple (vezi intrebarea „de ce obtii o cuta perfect dreapta cind indoi o foaie de hirtie?”). dar ca merita puse, intrebarile astea. orice cercetare reusita incepe cu o intrebare bine pusa. ~grin~

  [ p.s. tocmai am aflat tipul de intrebari la care percuteaza semenii nostri: cele cu raspunsuri de tipul „BUNICA PORNO! La un pas de moarte după ce şi-a băgat un baton de salam în vagin”.

  pai cine se mai uita la cerul albastrul?

  (si mai ziceam ca nu exista intrebari timpite! pfui!)

  cum va supravietuiti propriei media, oameni buni? ]

  • 19

   Utopian said,

   Aia cu fotonii nu mã bag cã stiu cã am mai cãutat-o de câteva ori si nu reusesc s-o retin. Stiu doar cã, pentru a vedea o culoare, o parte a luminii este respinsã si o parte rãmâne. Nu reusesc niciodatã sã retin care parte pleacã si care rãmâne. Mai sus recunosc cã am avut încredere în ce a zis Dorin despre care parte e absorbita si care nu, ca mi s-a parut mai de încredere decât informatiile pe care le detin dar nu reusesc sã le îndosariez bine în lobii creierului si mi se încurcã mereu…

   Dar acum dacã stau sã gândesc logic, ai dreptate, noi ar trebui sã vedem lumina respinsã, nu cea absorbitã…

   Si da, acum cã o spui, se pare cã da, mã refeream la civilizatia tehnologicã… Dar nu am numit-o asa pt cã mã gândeam si la arte: gen construirea unui pian, unei viori… dar cred cã si alea intrã într-un fel la tehnologie:)

 18. 20

  Bursucu said,

  ideea e sa incerci singura sa gasesti raspunsuri. :D

  crede-ma, e juicy.

  uite citeva intrebari ne-originale:

  de ce sint nori? (i.e., de ce apa in stare gazoasa nu se risipeste in buna maniera a gazelor, incercind sa umple volumul la dispozitie?)

  de ce fac albinele faguri cu celule hexagonale?

  de ce bulele (de apa cu sapun, de exemplu) sint sferice?

  de ce absoarbe prosopul apa?

  si una dura: cum se lipeste gecko de pereti? :D

  (in afara de ultima, ar trebui sa gasesti singura raspunsurile)

  • 21

   Utopian said,

   De aia nici n-am dat rãspunsurile la întrebãrile mele, cã speram sã provoc curiozitatea si sã determin lumea sã caute rãspunsuri.

   Ei bine, întrebãrile tale sunt legate de lucruri pe care, dupa cum ziceai si tu, le-am luat pana acum de bune. Citindu-le, am avut aceeasi reactie pe care am avut-o când m-am întrebat de ce e cerul albastru: ,,De ce dracu nu m-am întrebat pânã acum chestia asta?!?! De ce nu mi s-a pãrul niciodatã suspect cã ceva inodor si incolor e albastru!!!”

   Si acum m-ai facut curioasa si o sa caut, si n-o sa postez raspunsurile ca sa fac lumea curioasa:)

   Mersi, made my day:D

   • 22

    gingav said,

    nu nu nu, nu cauta!

    gindeste singura. :D

    explicatiile „initiale”, cele hmm… de bun simt, ar trebui sa vina imediat. la intrebarile astea (in afara de cea cu gecko) ele sint, intimplator, corecte. :D

    doar daca vrei explicatiile complete ar trebui sa „cauti”.

   • 23

    Utopian said,

    Gândesc singurã, dar dupã aia încep sã-mi pun întrebãri: ,,Dacã nu am dreptate, cã oricum am fost varzã la fizicã dintotdeauna?” si atunci încep sã caut, ca sã vãd dacã am gãsit rãspunsul bun sau am intrat mai mult pe tãrâmul fanteziei mele:D


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: