We do need more education…

6003

Undeva prin liceu Deea, cea mai bunã prietenã a mea, îmi povestea despre clasa ei:

 1. Vãzând nivelul la care erau, profesoara de românã a început sã predea liceenilor lucruri precum „dupã linie de dialog se scrie cu literã mare”, „dupã punct si virgulã scrieti cu literã micã” etc. Sper cã vã dati seama cã învãtarea scrierii ortografice iesea din discutie în cazul acesta.
 2. Dupã ce au trecut prin Testul de Capacitate la matematicã si l-au luat, undeva prin clasa a 10-a 2 colege au venit la Deea si au rugat-o sã le ajute, pentru cã nu stiau care e ipotenuza si care sunt catetele unui triunghi dreptunghic (bineînteles, îti poti da seama cu usurintã din faptul cã ipotenuza e la singular si catetele sunt la plural, dar deh, mai greseste omul…)

Nu am mai auzit cazuri asemãnãtoare în timpul liceului nici la mine în scoalã nici pe altundeva, asa cã am considerat cã e un eveniment izolat. Ajunsã la facultate, am reusit, totusi, sã mã conving despre cât de injustã a fost repartizarea inteligentei în lume.

Bineînteles cã aici n-o sã iau în considerare comportamentele de genul ascultatul manelelor la mobil, fãrã cãsti, în timpul cursului; mâncatul de hamburger în timpul cursului, urmat la sfârsitul orei de întrebarea: „auzi, eu n-am scris nimic, dar am vãzut cã tu ai scris frumos si lizibil în timpul cursului, si nu ai vrea sã-mi dai si mie sã copiez?” sau urlatul în mijlocul orei:”dom’ profesor, vedeti cã eu ies la o tigarã! BRB!”. Acestor comportamente le voi acorda the benefit of the doubt si voi spune cã sunt mai mult exemple de proastã crestere decât de prostie.

În schimb, au fost nenumãrate cazuri de prostie purã si creiere lucios de netede:

 1. Exemplul ãsta cred cã l-am mai dat, dar oricum, o colegã credea cã Eva a fost fãcutã din rinichiul lui Adam.
 2. Într-un studiu pentru seminar, o colegã a pornit de la ipoteza cã „influenta stirilor de la ora 17”. O ipotezã trebuie bineînteles sã fie o propozitie afirmativã sau negativã, dar asta n-a mai contat în încercarea ei de a ajunge la „cunoastere”. Acelasi studiu aducea ca argumente pentru „influenta stirilor de la ora 17” rating-ul stirilor de la ora 19.
 3. O altã colegã l-a contrazis pe profesor în momentul în care acesta încerca sã dea exemple de esantionãri pe regiuni, explicându-i profesorului cã „Râmnicu Vâlcea nu e în Oltenia, e în Transilvania!!!”
 4. Un coleg a fãcut experiment pe fratele sãu pentru o lucrare de seminar. A luat una bucat copil de 7 ani si l-a pus sã se joace jocuri violente pe calculator, pentru a vedea urmãrile. Dupã ceva vreme, pruncul i-a spus „Stii, azi am vrut sã-i bag un creion în ureche colegului meu de bancã, pentru a-i ajunge pânã în creier!”.

Si multe alte exemple, dar oricum, cred cã astea au fost destul de relevante. Am hotãrât sã consider si cele de mai sus ca fiind mici scãpãri ale sistemului educational.

… Toate astea pânã azi, când la un seminar o profesoarã ne-a rugat ca, pe foaia de prezentzã, în dreptul numelui sã scriem si o tarã din Africa, si pe cât se poate sã nu se repete numele de tãri. Foaia a ajuns la mine în momentul în care o completaserã deja în jur de 10 oameni. Am citit-o… Din 15 nume, 3 dintre ele erau: Brazila, Emiratele Arabe Unite si Papua Noua Guinee.

Nici eu nu sunt geniu la geografie, si pot chiar spune cã stiu unde este Papua de când jucam RISC la terasã în Vamã, dar cu toate astea, stau si mã gândesc cã cei care au completat au fost primii 10, adicã cei cãrora le era cel mai usor, cei care puteau scrie aproape orice tarã din Africa fãrã sã-si facã probleme cã a mai scris-o cineva înainte. Prin urmare, ãstia erau oamenii care completaserã la sigur, nu pe conceptia de „toate tãrile pe care le stiu eu din Africa s-au scris… hmmm… Papua unde era?” !!!

Prin urmare, vreau sã-mi cer scuze pentru optimismul meu, pentru cã am crezut cã incultura si prostia sunt izolate. Dacã 3 studenti din 10 nu stiu numi o tarã din Africa, cel mai probabil prostia si incultura sunt destul de vast rãspândite.

De fapt cu blogul ãsta vroiam sã spun cã nu mai sunt de pãrere cã românii sunt muuult mai destepti decât americanii si nici cã nu existã persoanã majorã în România care sã nu fi auzit de Ceausescu (vezi aici). De asemenea, tind sã-mi schimb pãrerea si despre institutiile de învãtãmânt din România si eficienta lor (vezi aici).

Oricum, faptul cã existã oameni cu mai multe lipsuri în sfera de culturã generalã decât mine trebuie sã recunosc cã mã face sã mã simt mai bine si mai linistitã sufleteste.

Reclame

33 răspunsuri so far »

 1. 1

  splendorA said,

  mah da numa proaste….prosti nu?

 2. 2

  Blanche Fleur said,

  da sigur, iar profele care nu au nimic de spus in clasa, se fac inspectoare, de ramai cu gura cascata apoi. C el putin in oraul meu, unde inspectorii scolari se tot schimba, iar noi…pe butuci. Cat despre orele de romana, nu te supara, acolo trebuie sa mai faci exercitii de ortografie, dar sa stii sa explici cum se scrie un cuvant sau altul. Veyi doar ca unii nu le au cu astea, ei le au cu functiile, atunci de unde cultura_

 3. 3

  Blanche Fleur said,

  Ufff si nu au facut-o praf oltenii pe aia de punea Rm Valcea la noi

 4. 4

  Blanche Fleur said,

  *orasul, imi cer scuze

 5. 5

  crema said,

  trezeste-ma te rog. eu n cosmar. credeam ca numai in baia mare prostii sunt atit de prosti da multi.:(

 6. 6

  Utopian said,

  @splendorA: Păi, dintr-o grupă de 40 de oameni, cam 2 sunt băieti, de aia sunt subreprezentati:)
  @didi: Nu, în schimb noi ardelenii ne-am uitat urât la ea că ne adaugă orase:)
  @crema: Eu credeam că numai în America:)). Tu măcar aveai o viziune mai apropiată de realitate:)

 7. 7

  Utopian said,

  @splendorA: uite, am rezolvat, am pus si exemple masculine:)

 8. 8

  Andrei van Mészáros said,

  io aveam un coleg care nu stia ce sa zica despre molecula de ADN si pt ca nu stia nimic i-am suflat io din spate, malefic,:”ba, zi-i ca are stare gazoasa” O rostit si rapid o fost rugat sa stea jos.:P

 9. 9

  Utopian said,

  :)))
  si se transmite prin contact sexual!!:))

 10. 10

  Larisa said,

  hai sa-ti zic si eu una: la seminarul de Limba Romana Contemporana (deci in FACULTATE), asistenta ne povesteste despre substanivele defective de singular (duh!). O colega (care a luat examenul de admitere cu nota foarte mare) se ridica imediat in picioare:
  „Dna profesoara, care e singularul de la icre?”
  „Pai tocmai v-am spus ca nu are… e defectiv de singular”
  „Da, dar cum spui cand te referi la una singura?”
  „Pai nu intelegi ca nu te referi? (usor perplexa) N-are singular…”
  „Da, dar mai multe icre e…icre… Cum e una singura? Cum explicati conceptul de icra?”
  mentionez, ca sa nu existe niciun dubiu, ca am citat-o exact, ca vorbea cat se poate de serios si ca, cel mai probabil, nici pana in ziua de astazi nu ii este foarte clar care-i faza cu „conceptul de icra”…

 11. 11

  Utopian said,

  :)))))))
  Asta-mi aminteste de momentul în care într-un bar am întrebat un prieten f beat:”Ce miros are culoarea rosie?” si răspunsul lui a fost „De lămâie verde”, după care explică, atunci când vede că ma uit lung:”Întelegi conceptul de galben, nu-i asa?”

 12. 12

  Zâna Carabină said,

  Logic ca suntem ai dracu si ne place sa radem de colegii nostri nu asa de gifted.

  Dar de ex, aveam o colega de camin, sa ii zic… Ioana, care Ioana are o inteligenta orice numai logico-pragmatica nu nu. Fata nu pricepea nimic logic. O data intru in camera si zic „Ioana, am adus sucurile, da-mi 56 000” la care Ioana „De ce 56 000?” la care eu „Pai, 2 sucuri=28 000 x 2= 56 000″…la care Ioana nu m-a crezut, a luat calculatorul si a rezolvat dilema.

  PS: in 2004, un suc cola la litru era 26 000.
  PS: Ioana a terminat facultatea cu note bune, a citit sute de cartzi si este extraordinar de buna in dezbateri.

 13. 13

  Utopian said,

  hahaha… presupun că nu în dezbateri despre economie si chestii cu cifre:)

 14. 14

  Zâna Carabină said,

  Nu, dar se pricepea sa ne spuna ca era bine pe vremea lui Ceausescu pt ca parintii ei primeau pui congelatzi si pachete. Replica mea a fost ingrozitoare si nu o pun aicia ca poate jignesc (shi) confratii de pe blog.

 15. 15

  chris said,

  Cand eram in liceu profesorul de geografie ne aducea o harta”muta” a Romaniei(doar conturata,ca sa zic asa,).Si intr-o zi scoate profu in fata clasei o colega(care avea 10 pe linie)ca sa ii arate unde se afla Craiova.Unde credeti ca a pus degetul?…in MOLDOVA=))…vai sh’amar

 16. 16

  Utopian said,

  @Andre: stiu replica, mi-amintesc ca mi-ai povestit de fata cu puii congelati:))
  @chris: eu am mai spus… înteleg să nu stii unde-i Băicoi sau Salonta… da’ totusi tre sa ai o mica idee de orasele mari…

 17. 17

  jock said,

  repede repede, capitala tarii Sri Lanka!
  repede!
  repede!
  nu te uita in atlas, ca te vad!
  am zis!

 18. 18

  eu aka me said,

  spre gradu’ USA d imbecilitate n indreptam cu pasi rpzi!

 19. 19

  alinutza said,

  Baicoi e pe langa Ploiesti,parca,nu?….am un coleg de acolo,asa ca am auzit de orasul asta ,ca altfel:-)….si eu sunt cam varza la geogra:-)….cand mi’a spus ca e din Baicoi ,am crezut ca face misto de mine…ulterior am aflat ca orasul asta chiar exista ( asta a intrat la categoria : ups,i did it again…de mentionat ca nici cu istoria nu stau mai bine….la mate sunt si mai praf….but shhhhh!….at least anatomy and stuff:-)

 20. 20

  Utopian said,

  @jock: Habar n-am, dar măcar stiu că-i în Asia!

  @pion: mă tot întreb dacă nu cumva toate tările lumii sunt la gradul ăla de imbecilitate, doar că avem noi o părere prea bună despre omenire ca să ne dăm seama…

  @alinutza: păi faptul că nu stii matematică si istorie si geografie nu poate omorî un om… vezi acolo de ale tale si bagă anatomie la greu, că pe tine te iertăm:)

 21. 21

  pol said,

  sa vezi fenomene la interviuri:


  – O sa va cautam noi sa va dam raspunsul.
  – Daca se poate cat mai repede, ca mai am o oferta din Spania.
  – (wtf ?!?!?!) Daca oferta d-voastra este ferma, v-as sfatui sa o acceptati.
  (interviu pentru o slujba de ‘monkey coder’)

 22. 22

  Utopian said,

  :))))) era căutat omul :))

 23. 23

  Diana Herodias said,

  Deci, asadar, si prin urmare…
  Mie imi pare ca dupa revolutie au supravietuit miturile comuniste cum ca romanii ar fi mari si tari… mituri… privind in fata realitatea unu poa’ sa isi dea seama usor ca de fapt prostie e distribuita in mod egal… oriunde.
  Ba cre ca faptul ca dupa 18 ani si ceva luni de la revolutie unii abia au deschis ochii in privinta e ceea ce ii inconjoara… trist, trist…

 24. 24

  Utopian said,

  Cred că nu e neaparat vorba de prostie în toate cazurile, cred că e vorba si de incultură.. pe ideea de „da’ de ce să citesc o carte? ce-nvătz de-acolo?”

 25. 25

  Diana Herodias said,

  Pai… si aia nu o numesti prostie? :-??

 26. 26

  Utopian said,

  Nu neaparat… prostia nu e sinonimă cu dezinteresul… desi se interesectează de fff multe ori:)

 27. 27

  Diana Herodias said,

  cand ai asa multe lucruri in jur… a le ignora e ca si cum le-ai irosi… a le irosi e o prostie;))… e un fel da a lipsi propria persoana de acele lucruri… prosteste

 28. 28

  Utopian said,

  păi… uite, exemplul lui alinutza, cu câteva commenturi mai sus: ea lucreaza intr-un spital, a terminat medicina… deci nu poti declara că e proastă… cu toate astea nu se pricepe la geografie, istorie, matematică, etc… probabil pentru că s-a axat mai mult pe un singur domeniu, din care stie foarte multe…

  oricum n-o să se poată niciodată să stii câte ceva despre toate… firea mea optimistă vrea să creadă că persoana care crede că Brazilia e în Africa nu stie geografie, dar stie programare la informatică sau stie istoria artei sau altceva care dovedeste că nu e un soi de tabula rasa pentru a o numi proastă, ci e mai mult incultă, pentru că nu stie lucruri de cultură generală

 29. 29

  Diana Herodias said,

  a sri foarte multe lucruri din acelasi domeniu nu face oricum ca o persoana sa fie inteligenta…
  Spunea o diriginta mea din liceu mereu… a fi bun la scoala nu egal cu a fi destept.La fel a sti foarte multe in un anume domeniu… sau mai multe domenii.
  Si din cate stiu insusi cuvantul inteligent… se refera la capacitatea de interferi in mod activ cu tot ce se are in jur, persoane, lucruri…. domenii. Nu cere nimeni nimanui sa memoreze enciclopedii intregi, din diverse domenii, oricum nici aia nu ar insemna sa se fie inteligenti… dar daca aud faze de gen „Parisul capitala Londrei” si cu foarte mare convincere in plus… aia nu se cheama lipsa de cultura se cheama ca unul e dontz, sau tont, sau foarte prost, si nu ma intereseaza deloc daca are capul plin de informatica sau chimie sau matematica, sau orice vrea el… inteligenta ii lipseste cu cea mai mare desavarsire, la fel cum lipseste unui renumit „om de cultura” italian… care indraza cu foarte nonsalanta sa pronunte in tv fraze de genul „gay imputiti” mai ales ca sincer vorbind multi din hetorosexuali sunt gay frustrati… si deci mai rau ….. mda ma lungesc prea mult. Sper ca am exprimat cat de cat ideea.

 30. 30

  Diana Herodias said,

  In plus chestia cu tineri care indraznesc sa spuna ca „era mai bine pe timpul lui Ceausescu” am intalnit destui… Nu o sa spun cum a sfarsit totul… dar ma intreb chiar nu au curiozitatea de a sti? Chiar nici unul din ei nu intra pe youtube sa digiteze „ceausescu” sa vada un numar de filmate cum spre exemplu tot discursul dragutului, daca nu ma insel din ’81 privind cultura romana…
  Sincer sunt privinte in care nu sunt dispusa sa iert, nu sunt dispusa la balndete… Educatia si spiritul romanesc au fost limitate si induse la autolimitare, de catre comunism.. dar nu sunt ei singurii… lipsa de curiozitate, lipsa de contatcte cu ce se are in jur pt ca mi’ajunge sa fiu bun in domeniul meu… e autolimitare de orizonturi.

 31. 31

  Diana Herodias said,

  am o idee, sterge comment-urile mele, ca specie suntem destul de redusi pentru a ma agita asa de mult.

 32. 32

  Utopian said,

  stai linistita, inteleg perfect ce spui… dar am ajuns sa ma intreb daca nu cumva sunt eu prea drastica cu ceilalti si nu cumva exista un soi de „circumstante atenuante”… cel putin asta-mi spune partea feminina si intelegătoare din mine…

  partea masculină, pragmatică si logică te aprobă:)


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: