Îmi vreau orasul înapoi!!!

49d4

Nu stiu câti clujeni stiu, dar s-a închis Croco… Da, Croco ãla unde stãtea juma de Cluj la cafea si pe terasa cãruia se perindau lenesi oameni de tot felul. Din nou, da, Croco ãla care era cafenea din 1960, si unde se adunau la taclale toti artistii boemi ce vroiau sã scape de griji. Uimitor, dar va deveni bancã… încã una din zecile de mii de bãnci din Cluj (asta dupã ce au fãcut zonã industrialã lângã Muzeul Satului si se surpã casele din muzeu din cauza excavãrilor).

Ceea ce e deosebit de data asta e cã a avut loc un protest (desi nu au fost multi, pentru cã nu s-a înteles prea bine motivul protestului). Lumea a protestat nu pentru cã acea cafenea urma sã devinã bancã (lucru ce nu putea fi schimbat, oricum), ci pentru cã farmecul orasului e luat încetul cu încetul de marile corporatii si bãnci, pentru cã în curând studentii nu vor mai avea unde sã bea o cafea sub 50 000 la pauza dintre cursuri, pentru cã nu va mai exista nici un loc unde sã te retragi din aglomeratia urbanã ce devine Clujul în maxim 5 ani.

Ok, poate nu cunosti Clujul… Poate nu te intereseazã… Si mi se pare si normal sã nu-ti pese de ceva ce e atât de îndepãrtat de tine… Cu toate astea, închide ochii si imagineazã-ti cã te trezesti în orasul tãu peste 10 ani…

Ceea ce te trezeste e grãmada de claxoane de sub geamul tãu. Te gândesti cã o fi vreo nuntã si hotãrãsti sã deschizi geamul, sã vezi zâmbetul atât de contagios de pe fatza mirilor. Când colo, geamul tãu nu se deschide, ci se izbeste puternic de plãcutza cu ,,Noua parcare suprateranã construitã cu ajutorul Primãriei Orasului” (plãcutzã pozitionatã pe partea gresitã a parkingului de cãtre muncitorii care bãuserã prea multã ,,Unirea” în ziua inaugurãrii). Grãmada de claxoane se aude pentru cã, as usual, parcarea nu e construitã bine, si masinile nu au destul loc sã întoarcã, astfel încât se izbesc una de cealaltã frecvent.

Închizi supãrat geamul la loc, iei mushcata de pe pervaz, pentru cã oricum nu mai are luminã si o pui tacticos la gemuletzul de la baie, doar-doar supravietzuieste. Sângele-ti fierbe, asa cã hotãrãsti cã e vremea sã te relaxezi. Îti iei lesa si câinele si trântesti usa în urma ta, în speranta cã sunetul va acoperi tziuitul masinilor.

Prima destinatie: parcul din cartier… Gândindu-te doar la o bancã la umbrã si la fosnetul copacilor parcã-ti mai revii. Ajuns acolo, însã, gãsesti doar un spatiu de 0,5 m² deasupra cãruia scrie: ,,Noile norme europene prevãd ca stãpânii animalelor de companie sã aibã fãrash, mãturã si pungã pentru excrementele fiintei aflate în custodie (U.E. prevede politically correctness-ul). Amenzi între 100 si 500 de euro”… Îl lasi pe Azorel sã-si facã linistit treaba în spatiul destinat lui, si, în timp ce el sapã o groapã, încercând sã scape de dovezi si pe tine de o grijã, observi cã în locul parcului stiut de tine acum rãsare falnic un ,,Teren de tenis: 10 euro/ora”.

Supãrat, pornesti spre centrul orasului. Pe drum, observi cã în loc de Opera Românã s-a fãcut Aqua Parc (50 euro/zi), pe locul statuii tale preferate, unde se adunau multi porumbei, s-a fãcut ,,Centru de închirieri/vânzãri ATV-uri. Pentru detalii sunati la 07234589654 – D-l Costicã”, în locul bibliotecii acum troneazã noul ,,Metropolis Mall: cele mai noi oferte de haine din Turcia, China si Taiwan; din India primim sãptãmâna viitoare”, iar Catedrala Ortodoxã a fost mutatã în cãminul de nefamilisti, deoarece nu aducea profit, biserica fiind închiriatã enoriasilor turci, cu 1000 de euro/lunã.

Îti e foarte greu sã te descurci prin oras, pentru cã ,,B-dul Decebal” se numeste acum ,,B-dul Nike”, ,,Str. Dostoievski” si-a schimbat numele în ,,Aleea Kenvelo”, si o grãmadã de strãzi al cãror nume nici nu ti-l mai amintesti se numesc acum: ,,Str. Nokia”; ,,Aleea D&G” (si nu, numele nu vine de la Dacii&Getzii); ,,B-dul Audi”; ,,Aleea Versace” si, ultima observatã, dar nu cea din urmã, ,,Str. Lee Cooper” (mare om tre sã fi fost ãsta, dacã are stradã cu numele lui!).

Într-un final reusesti sã ajungi în locul unde era barul tãu preferat… Da, locul ãla cu chelnerite mereu zâmbitoare, care te lãsau sã intri cu Azorel si cãrora le puteai rãmâne dator cu câte 5-10 000 când nu aveai destui bani la tine… Acum e ,,BT Cafe” în locul barului… Bineînteles, lângã nelipsita bancã… Stai pe gânduri dacã sã intri sau nu pânã în bancã pentru a lua un credit pentru nevoi personale, sã-ti poti permite si tu o cafea, dar îti amintesti de Parcul Central al orasului, si-ti îndrepti grãbit pasii în directia lui…

Vezi de departe pancarta cu „Zonã de agrement”, faci de 3 ori cruce si chiui o datã, pânã când ajungi în dreptul parcului si observi cã e înconjurat de garduri strãbãtute de 1000 de voltzi . În fata unei portite te asteaptã un paznic, care, de cum te vede cã vrei sã intri în parc, îti zice plictisit: ,,10 euro taxa de agrement… plus încã 5 pentru câine”.

Asta e momentul în care te trezesti la realitate… 2007, octombrie, toamnã si trist… Gândeste-te mai bine data viitoare înainte sã alegi sã nu-ti pese…

Reclame

6 răspunsuri so far »

 1. 1

  jock said,

  Cand eram student, coborand din Observator catre Baritiu unde e Politehnica, cafeaua de dimineata era la Croco! Si de multe ori peste zi la savarina!
  Pacat!

 2. 2

  Utopian said,

  si sa nu uitam de spumoasă:D… si de faptul că puteai să te odihnesti pe gardul de lângă Croco fără să te întrebe nimeni nimic… ufff:(

 3. 3

  Danny said,

  ce pula calului?..Croco pizzeria? pana mea am fost de 3 ori in viata mea ..prima data la prima pizza…dupa la alta pizaa..si dupa dezamagit de servire…no pote..pacat…in rest..lasa ca cluju ajunge orash bengos .. e. ..pace

 4. 4

  Utopian said,

  Important e că esti de acord ca acolo să rămână Croco… 3 voturi până acum, all in favour :D

 5. 5

  sebi said,

  Un singur lucru n-am inteles? Care-i problema cu ridicarea cacatului lui Azorel? Nu zice nimeni sa umbli nici cu aspiratoru la tine nici cu „mop-ul” nici cu matura si faras. Pur si simplu ia-ti o punga in care strangi cacatu cainelui. Sau daca nu vrei sa-l strangi, nici o problema, da atunci nu-l plimba prin centru sa se cace pe trotuar sau la coltul blocului, sau nici in parc, unde sa fim seriosi, poate se mai joaca un copil. Ia-ti cainele si mergi pana in Faget sau la Hoia, si eventual mai alearga si tu, sa faci putina miscare. A, apropo, si cat timp esti pe acolo, nici nu-ti arunca sticla de Cola sau mai stiu eu ce ai la tine.

  Acum, revenind la subiect, imi pare rau sa aud ca, Croco se inchide. Recunosc, nu am fost de o gramada de ori pe acolo, dar stiu ce era. Pt. mine era un loc, care avea o aura interesanta. Un loc care pur si simplu-l admiram. Dar, drept sa-ti spun, is curios ce banca ii. Hai sa o ducem in strazi, nu ca, ar conta prea mult, ca si asa cel de la primarie va fi aranjat cu o mica mita, ca sa stim o treaba ca licenta nu o sa fie problema.

  Si asa pe final, Cluj, Bucuresti-ul din Ardeal. Parca incet incet ajungem sa traim in micul Bucuresti, cu toate schimbarile de rigoare. Noroc, macar, ca nu se schimba si oamenii asa usor. Sau cel putin ar fi culmea. Bine ca nu s-o schimbat si o ramas la fel ca pe vremea comunismului, si acuma sa se schimbe in mitici. Ca noroc, strazile nu cred ca o sa ajunga sa se numeasca cum ai precizat tu mai sus, dar, nu contesti ca Costica o sa vanda ATV-uri la colt, si prin centru o gramada de lucruri o sa se schimbe. Oricum, depinde foarte mult si de lume. Asa ca, ramane sa vedem. Poate poate, se mai trezeste romanu’.

 6. 6

  Utopian said,

  Ba cica se prevede sa ai farash shi punga… Oricum, cu partea aia vroiam doar sa demonstrez că vor fi pastrate doar lucrurile necesare d.p.d.v. pragmatic din orice chestie care iti face placere: din parc pastreaza doar zona pt animale, shi aia mica de tot.

  Clujul nu va deveni bucuresti niciodata! Not while I have anything to say about that!:))


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: