Blog ardelenesc

9bd3

În primul rând, dacã nu întelegeti nimic, vã anunt de pe acum cã there are no worries, oricum, o sã traduc textul mai jos:

Sãptãmâna trecutã am fo plecatã mai mulţi la Tãşnad, în judeţu Satu-Mare. Am fo mãrsã cu motoru, fain frumos, da’, cum am fo opritã pã drum la un dohan şî un cafei şî pã drum tuna şî fuljera, am ajuns mocicoşi de tinã din cap pânã-n piciore, de ne-am oprit la o vedre de la o casã sã ne tomnim o ţârã înainte sã ajunjem la cazare.

Într-un sfârşât, ajunjem la o portã mare, la care sunãm, şî din spatele cãreia sã aratã o buca’ de om înfoiet ca un paznic de uãi. Cu tãte cã ne-am spãriet o ţârã, unul din noi o cotat ţâdula primitã de la Cluj, care zîce cã acolea ne-om caza, şî i-o dat-o omului ahãla aprig. Omul, de cum o cetit-o, tãt tãt tãt s-o lumninat la faţã, şî minton ne-o invitat în casã şî ne-o cinstit cu o fele de jânars, pã care, de musai, am bãut-o. Pânã la urmã omu s-o dovidit de treabã, cã ne-o aranjat sã mâncãm zîlnic, la amiaz, fãrã bani, la ceva cantinã din oraş.

Şî, uite-aşe, am mâncat noi zamã cu feliu al doilea în fiecare zi, fãrã sã rãmâie nimica de noi, dorã ne înfometam ca luptii înainte sã ajunjem acolea. Tãtã mâncarea asta ne era de ajuns pânã sara pã la vo 7 ceas, când vunu dintre noi zâce cã i foame, scote brişca, şi sã apuca sã-şi taie neşte pitã cu slanã şî sã crepe neşte ceapã, aşe cum sã creapã lebeniţa vara. Atunce sãrem iarã tãţi ca ulii pã mâncare, şî mâncarea asta ne era bugãt pânã a doua zî, şî tãtã noaptea stãtem şî beem liniştiţ. Binentãles, înainte sã ne apucãm de bãut, siluiam uşa (cã sã închidea tare greu), ca sã fim siguri cã ne rãmâne casa întreagã. Şî uite-aşe mi-o trecut mie capãtu de sãpãmânã.

Ok, şi acum traducerea:

Sãptãmâna trecutã ne-am pornit mai mulţi spre Tãşnad, în judeţul Satu-Mare. Am mers cu maşina, dar, cum am oprit pe carosabil, la o ţigarã şi o cafea şi pe drum ploua, am ajuns murdari de noroi din cap pânã în piciore, încât ne-am oprit la gãleata de la o casã sã ne aranjãm puţin înainte sã ajungem la cazare.

Într-un sfârşit, ajungem la o poartã voluminoasã, la care sunãm şi din spatele cãreia se aratã un om mare, gras ca un paznic de oi. Cu toate cã ne-am speriat întrucâtva, unul dintre noi a cãutat biletul primit la Cluj, care enunţa cã acolo este locul în care vom fi cazaţi, şi i l-a dat-o omului acela înspãimântãtor. Omul, de cum l-a citit, s-a lumninat la faţã, ne-a invitat în casã prompt şi ne-a cinstit cu o jumãtate de rachiu, pe care, pentru cã trebuia, am bãut-o. Pânã la urmã omul s-a dovedit de treabã, deoarece ne-a aranjat sã mâncãm zilnic, la amiazã, pe gratis, la o cantinã din oraş.

Şi, uite-aşa, am mâncat noi supã cu felul doi în fiecare zi, fãrã sã lãsãm nimic în farfurie, deoarece ne înfometam foarte tare înainte sã ajungem la masã. Toatã mâncarea aceasta ne ajungea pânã seara pe la ora 7, când vreunul dintre noi zicea cã-i e foame, scotea cuţitul, şi începea sã-şi taie nişte pîine cu slãninã şi sã despice ceapã, la fel cum se despicã pepenele roşu vara. Atunci sãream din nou toţi, având un simţ al observaţiei foarte dezvoltat şi o rapiditate uluitoare, pe mâncare, şi mâncarea asta ne era îndeajuns pânã a doua zi, şi toatã noaptea stãtem şi beam liniştiţi. Bineînţeles, înainte sã începem sã bem, forţam uşa (deoarece se închidea foarte greu), ca sã fim siguri cã ne rãmâne casa întreagã. Şi uite-aşa mi-am petrecut eu acest weekend.

Weekendul ãsta am mai fost la Tãsnad cu 3 prieteni ardeleni si ei, si cu totii am fost foarte destoinici în a vorbi ardeleneste, cam ca în prima parte scrisã cu bold. Probabil de aceea am tinut neaparat sã scriu blogul ãsta înainte sã plec în noaptea asta timp de o sãptãmânã din Ardeal… because I’ll miss it Ardelenii o sã mã înteleagã, în special din cauza faptului cã textul „tradus” parcã nu mai are farmecul original, si sunã a ceva text corectat din punct de vedere politic(ok, poate si pentru cã am exagerat si eu pe ici, pe colo la traducere).

P.S. I triple checked, nu sunt greseli în scrierea nici unuia dintre texte (sau nu din câte pot observa eu), deci dacã nu intelegeti, nu e din cauza ca nu am scris eu bine (sau cel putin teoretic). Oricum, puteam face textul pe ardeleneste aproape imposibil de citit, înlocuind ‘de’ cu ‘ge’, si alte cele, dar m-am gândit cã ar deveni prea greoi.

Reclame

7 răspunsuri so far »

 1. 1

  Oanamaria said,

  hai ma, ca se-ntelege! ce Dumniezo! Mi-e dor de limbaju alaaa! O sa merg si io-n Maramures in vreo doo saptamani,ca-i musai! N-am mai fost de vara trecuta! Nu-mi vine sa cred ca ai avut rabdare sa traduci textul, cuvant cu cuvant!:) si la ore tarzii in noapte! have fun la caciulata!

 2. 2

  Utopian said,

  Damn, se întelege?:( Stiam eu că trebuia să pun ‘ge’-ul ala in loc de ‘de’. Neah, oricum, acum nu mai am timp că-mi pleacă trenul:)
  By the way, n-am tradus cuvânt cu cuvânt, am făcut un artificiu cu copy-paste-ul si am modificat numai ardelenismele:)

 3. 3

  Utopian said,

  Ha! De fapt tu ai intzeles pentru ca ai mai fost in ardeal, de-aia! Si in nici un caz pentru ca am facut eu textul prea usurel si nu indeajuns de ardelenesc! *just smile and ignore me, the crisis will go away after a while*
  P.S. Oana, bine că plec noaptea asta, că altfel mă omorau ardelenii pt că am lăsat pe cineva din afară să le înteleagă codul…OMG!Poate mă asteaptă la gară cu furci si topoare!:))

 4. 4

  jock said,

  mai bine ajungeati pe la borsa sau la viseu si de acolo cu mocanita pe valea vaserului! si eu am fost la tasnad in jud satu mare, da e cam poporanist! sincer!

 5. 5

  Utopian said,

  da, tasnadul nu e foarte interesant, da’ noua ne-a mers bine pe-acolo:D Si cu mocanita chiar vreau sa merg, da’ nu pe o distanta foarte mare, ca in calatoria mea spre calimanesti mi-am dat seama ca eu mor(psihic) in tren daca merge prea multa vreme.

 6. 6

  Bogdan said,

  cu toate ca am locuit acolo cam un an, am avut nevoie de traducere:)), bun oricum, buna istorisirea

 7. 7

  Utopian said,

  multzam fain:D


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: