You rock!!!

c2f1

Nu Metal, Baroque, Gypsy Punk, Hard Rock, Grunge, Goa, Hip-Hop, Heavy Metal, Manele, Soul, Punk, Techno, Rock, Emo, Pop, Alternative, Rock&Roll, Disco, Post Punk, Post Rock, Underground, Trance, Jazz, Classical, Latino, House, Blues, Funk, Country, Death Metal, Goth, Folk, Renaissance, Screamo, Bebop, Chillout, Black Metal, Swing, Drum&Bass, R&B, Raggae, Psychedelic, Metal, Ska, Glam, Hardcore Punk, Jam, Progressive, Rap, Indie, s.a.m.d.

_________________________________________________________________

Zilele astea mã cert încontinuu cu oamenii pe care îi aud pomenind fel si chip de genuri de muzicã. Da, sunt afonã, recunosc asta… Nu fac diferenta între Rock si Alternative, nici între Trance si Techno. Acu probabil o sã-mi sarã lume în cap cu vesnicul argument: „Dar cum… cã sunt asa de diferite!?!”.

Pânã acum m-am abtinut, m-am gândit cã sunt eu proastã si schimbam repede subiectul, ca sã nu-si dea nimeni seama… Pânã weekendul ãsta, când am cunoscut un tip care asculta emo. I-am zis cã nu-mi pot imagina cum sunã muzica aia, asa cã mi-a trimis o melodie care era „indie-emo„, dar care, sincer, suna a ceva punk-rock.

Mi-a stârnit curiozitatea faptul cã, dupã ce cã pânã atunci doar auzisem vag de muzicã emo, acu se pare cã se dezvoltase, înmugurise: apãruse deja indie-emo. L-am întrebat dacã nu este shi black emo, heavy emo, emo metal… Si foarte serios mi-a spus cã nu, cã „genul ãla” intrã la screamo.

Începeam deja sã-mi pun întrebãri… Cum naiba distinge lumea muzica asta, când eu nu mi-s în stare sã definesc decât clasicã, rock, punk, manele, pop, jazz, raggae, electronicã si drum&bass (pe ãsta greu am reusit sã-l disting). Am întrebat, asadar: „Dupã ce îti dai seama cã o melodie e emo? Ce are deosebit?!”… Rãspunsul a fost: „E ceva mai complicat… nu pot sã explic, abia în timp reusesti sã îti formezi urechea, nu pot da o definitie clarã a ceea ce deosebeste emo de rock/punk/goth„… Pe scurt, nici el nu stia…

Începeam sã întrevãd sperantã si pentru urechea mea muzicalã: maybe I wasn’t that stupid after all. Next, alt tip, altã zi, îl aud discutând de „Post-rock„. Eu încã mai am probleme sã fac diferente între Death, Black, Heavy, Hard Rock, Grunge si Alternative (am exagerat putin aici… am o vagã idee despre caracteristicile fiecãruia, dar cu toate astea, ca sã nu gresesc, prefer sã le pun pe toate în sertãrashul meu de „Rock„)… si ãsta îmi vine deja cu „Post-rock„?! Simteam cum mijeste un fir alb din vârful fruntii… Mã simteam depãsitã de situatie rãu de tot…

L-am întrebat dupã ce si-ar da seama cã o formatzie cântã „Post-rock” sau „Post-punk” sau whatever alte genuri si subgenuri, dacã atunci i-ar auzi pentru prima oarã (adicã fãrã citit în reviste chestii de genul „va concerta formatia X care cântã Indie-Punk cu influente de Glam„). Mi-a zis cã dupã haine… Probabil a fost o scãpare de moment, pentru cã omul ãsta chiar avea habar despre ce vorbeste… dar oricum, m-a pus pe gânduri pentru cã ideea cu hainele am mai auzit-o la multi.

Am stat si m-am gândit cã, dacã eu mi-as trage un decolteu pân’ la buric si o fustã-curea, si as merge pe scenã si as începe sã urlu, sã bat un ritm alert cât pot de tare la tobe si la sfârsitul concertului as sparge chitara de cea mai apropiatã boxã, lumea ar zice cã am cântat manele?! Sau dacã as fi îmbrãcatã la fel ca mai sus, doar cã mi-as lua ghete, s-ar zice cã cânt ceva attitude-punk?!

Stiu, stiu, o sã începeti sã-mi explicati fiecare cât de evidentã e diferenta între Alternative si Grunge, de exemplu… dar dacã o sã vã cer un exemplu de formatie grunge o sã-mi ziceti Nirvana, dupã care o sã vã blocati, rezultând cã singurul vostru termen de comparatie e aceastã formatie, care, într-adevãr, e unicã si nu seamãnã cu nimic altceva. În schimb, dacã v-as pune ceva formatie de grunge de care nu ati auzit niciodatã, probabil ati încadra-o la categoria „rock” sau „alternative„(la alternative sunt încadrate toate formatiile rock despre care nu se stie exact ce gen cântã/cu ce influente -ex: Lunã Amarã).

Again, dacã v-as pune orice formatie de care nu ati auzit pânã acum, si v-as ruga sã-i definitzi stilul, cu siguranta cã v-ati rezuma la stilurile clasice: rock, punk, jazz, folk, etc, fãrã sã îmi puteti zice ce influente au sau din ce subspecie fac parte.

Sunt într-adevãr de acord cã existã oameni care simt diferentele astea, si le pot explica (doar tre sa fie ceva diferentze, din moment ce sunt atâtea nume… nu or fi dat 10 nume la aceeasi chestie), si am tot respectul pentru ei… Pe mine mã enerveazã în schimb cei care declarã sus si tare cã ei ascultã „Punk cu influente Rap si rãdãcini în Goa „, iar când îi pui sã-ti explice îti spun cã e „prea complicat” sau în cel mai bun caz îti spun o formatie, despre care au citit ei odatã cã ar cânta genul ãla, si, pentru cã le place mult formatia, spun tuturor cã genul ãla îi reprezintã.

Plus cã lumea tre sã realizeze cã se vinde faptul cã ai un stil de care nu a mai auzit nimeni, de aceea, formatiile îsi inventeazã tot felul de stiluri muzicale. De asemenea, managerii, pentru a le face reclamã, adaugã si ei ceva influente, sã sune cât mai bine.

Cred cã asa s-a ajuns ca, în wikipedia, genurile muzicale practicate de trupe/artisti destul de mari si cunoscute(ti) sã fie (scriu doar chestiile freaky):

 • The Doors – Psychedelic Rock si Proto-Punk
 • Def Leppard – NWBHM (New Wave of British Heavy Metal)
 • Faithless – Trip-Hop
 • Depeche Mode – Synthpop, New Wave si Alternative dance
 • Pink Floyd – Experimental rock si Space rock
 • Apollo 440 – Electro rock si Big Beat
 • Apocalyptica – Cello rock
 • Black Label Society – Southern metal si Sludge metal
 • Falco – Shock rock si Garage rock
 • Godsmack – Post-grunge
 • Korn- Industrial Metal
 • Metallica – Thrash Metal si Speed Metal
 • Rammstein – Tanz-Metall
 • Rancid – Pop punk
 • Red Hot Chilli Peppers – Funk rock si Funk metal
 • Sepultura – Groove metal

Asa cã vã rog din adâncul sufletzelului meu de copil, data viitoare dacã vã întreabã cineva ce muzicã ascultati, ziceti pur si simplu rock/jazz/clasicã/electronicã/punk or whatever. Pânã si „manele” sunã mai bine decât „muzicã lãutãreascã, cu influente orientale si influente traditionale românesti, cu rãdãcini în cultura rromã”.

Multumesc anticipat.

_________________________________________________________________

Nu Metal, Baroque, Gypsy Punk, Hard Rock, Grunge, Goa, Hip-Hop, Heavy Metal, Manele, Soul, Punk, Techno, Rock, Emo, Pop, Alternative, Rock&Roll, Disco, Post Punk, Post Rock, Underground, Trance, Jazz, Classical, Latino, House, Blues, Funk, Country, Death Metal, Goth, Folk, Renaissance, Screamo, Bebop, Chillout, Black Metal, Swing, Drum&Bass, R&B, Raggae, Psychedelic, Metal, Ska, Glam, Hardcore Punk, Jam, Progressive, Rap, Indie, s.a.m.d.

Reclame

22 răspunsuri so far »

 1. 1

  sebi said,

  ;)) se poate sa nu comentez..
  in primu rand as vrea sa zic ca: este stilu emo? credeam ca e un life-style.
  sau faza cu cello rock :))… tare ma.. doar pt. ca ii cantat la cello se poate sa fie cello rock? mda… dar in acelasi timp wikipedia ii scris de toata lumea, asa ca cine stii cine o scris aia.
  in general nu stiu ce sa zic, is cam de accord cu tine. in orice caz sunt de parere ca lumea prea incearca sa categorizeze trupe, prea multe genuri sub genuri etc.
  nush, dar in schimb sunt de parere ca genurile totusi se aplica, in mare. de exemplu, este o mare diferenta intre rapul de pe coasta de est si cel de coasta de vest (sau cel putin atunci pe vremea lu NWA si Run DMC sau ce sa zic) sau intre gangster rap (ice t, ice cube, nwa, dre, poate si ceva snoop dar mai vechi) si political rap ( Public Enemy). La fel si cu British Rock si American Rock. sau mai stiu eu ce. (nu ma intreba de ce am dat exemplu cu rapul dar cred ca e destul de usor de inteles)
  Mai sunt de acord cu unele genuri cen Nu-Metal unde parca totusi merge categorizarea. De ce? pt ca nu este metalul clasic, cu solo de chitara si asa mai departe. Este destul de diferit.

  Mai vreau sa spun ceva in legatura de categorizare care mi se pare interesant. In foarte multe interviuri care le-am vazut, unde o trupa este intrebata ce canta, nici o data nu zice/zic o singur lucru. Sau altii zic infuentele sau zic ca incearca sa faca lucru lor combinand mai multe stiluri/genuri. Acuma daca ei zic asta, intrebarea mea este de ce unii chiar vor sa categorizeze intr-un singur cuvant (sau combinatie de cuvinte).

  Spre exemplu, am fost intrebat acu vreo cateva sapt/o luna daca ascult trip-hop.. la care eu.. am zis ca nu. Am intrebat cine canta trip-hop si mi s-a raspuns ca trupe gen Morcheeba si Massive Attack (trupe care le ascult de mai mult timp)… asa ca.. mda am invatat ceva nou. Pana atunci eu le ziceam muzica mai chill/ambiental/electronica stiu eu.
  Si asta e si faza, cand sunt intrebat ce gen canta o trupa, nu zic unu, zic asa vreo 5 cum am facut cu 2 randuri mai sus.

  Asa ca… punctu meu de vedere este ca poate trebe putin mai multe stiluri decat rock/jazz/blues/classic/electronica/punk „or whatever” (cum a zis andrea). Iar acu nu am sa ma apuc sa le enumar pe cele care lipsesc, dar in orice caz, trebe sa keep it doownnn!…

  no nush, cam asta am vazut eu de zis…

  ps apropo de grunge: soundgarden.. si in general rocku venit din seattle prin ani 90 si ceva.

 2. 2

  sebi said,

  Apropo, aceasi cestie este si in arta nu? Post Modern, Modern si toate alea… pe urma partea cealalta cu Supra Realism, Realism, Impresionism. sau miscarea Dada, dar totusi cred ca in arta is mai putine, mai definite, si poti sa tii pasu cu ele… in muzica, nu prea mai poti tine pasu.

 3. 3

  Utopian said,

  Da, căutând pe wikipedia, am văzut că la grunge intră si 4-non-blondes.
  Apropo de artă, am auzit o chestie ciudată si acolo: cum e post-rock, post-punk, etc, era „post postmodernism”… M-a umflat râsul.. Cât de în pană de inspiratie tre sâfii ca să inventezi numele ăla?!

 4. 4

  splendorA said,

  imi plac de toate…asa ca mi-e greu sa spun ce fel de muzica imi place. conteaza versurile in primu rand, dar cred ca sunt mai mult pt punk – Sex pistols, Ramones, Clash (desi astia crek-s new wave)…da nu ma mai bag ca sa nu le incurc, deci imi plac de toate

 5. 5

  Utopian said,

  Perfect example… mai bine zici formatziile care itzi plac, si-l lasi pe îsi facă imaginea de ansamblu. :D

 6. 6

  sebi said,

  conteaza versurile in primul rand? vezi ca vorbim de muzica nu poezie :P :)

 7. 7

  Utopian said,

  oh come on… e a doua oara cand aud chestia asta… mi-a mai zis unul ca „adevarata muzica e atunci cand nu intelegi nimic din ce zice, dar totusi iti place”… Bineinteles ca conteaza si versurile… si ca fiecare asculta ce vrea din melodie… cum asculti tu tobele sau eu chitarile, de exemplu… O melodie poate sa-mi placa doar pentru ca are un acord de chitara foarte mishto… La fel, cuiva ii poate place o muzica doar pentru cum se potrivesc versurile cu melodicitatea sau cu ritmul(ex, in cazul meu: oasis-wonderwall)

 8. 8

  Zâna Carabină said,

  ma, eu fac diferenta dintre goth si gothic
  dintre nu metal si hardcore

  intre post punk si rock

  dar gata, mai mult nu pot~!

  si ce dracu e aia post rock?
  un exemplu, ceva.

 9. 9

  Utopian said,

  nu stiu, că am început să mă cert pe tema genurilor muzicale si nu si-a mai terminat ideea… dar, uite, aici găsesti o listă cu toate formatziile de post-rock: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_post-rock_bands , desi nu stiu dacă o să îti sune vreuna cunoscut(la mine, cel putin, e blank)

 10. 10

  sebi said,

  n-am zis ca nu-s importante.. da nu cred ca-i cel mai importat.. l-as face 50/50 intre compozitie muzicala si versuri no…

 11. 11

  Utopian said,

  asha… acum se aprobă:P

 12. 12

  Macleod said,

  Hmmmm…grunge:Soundgarden, Pearl Jam, Stone Temple Pilots, Alice in Chains.Cam p’acolo.

  Godsmack sunt mai degraba un hard rock decat Post-Grunge.Korn nu folosesc sintetizator, deci nu sunt industrial metal.Nu sunt nici nu-metal pentru ca nu au platane, si rar baga un MC baietii.Deci sunt alternative metal.Pentru industrial metal incercati Ministry, Genitorturers, Static-X, Deathstars etc.Tanz-Metall-ul e ramura germana a industrial metalului.

  Si emo se trage din punk, deci e firesc ca va suna cam p’acolo.Dar daca vrei emo emo (nu indie emo) incearca Armor for Sleep.

  Dar nu are rost, nu va intereseaza.:P

 13. 13

  Utopian said,

  :)) asta facea parte din commenturile „chiar daca nu va intereseaza, eu tot va spun”?:))
  Anyways, thanks for the update:)… si by the way, am mai gasit inca o chestie interesanta (de fapt mi-a zis un prieten-thanks Danny:D)… Nu stiu daca stiti careva formatia Mushroom Story(sunt de pe la noi)… Ei, ei canta Emo Rap

 14. 14

  Macleod said,

  HHAHAHA…si daca n-as fi vorbit cu solistul as fi stiut ca ei canta ceva in aria funk.N-au pic de emo in ei.Dar nici solistul n-are voce :P .Website(or whatever):

  http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=144767422

 15. 15

  Vera said,

  amen to depeche mode!

 16. 16

  Utopian said,

  :))…zicea Andre ca are ceva depeche-isti pe blog:))

 17. 17

  Lavinia said,

  Am dat aiurea de blogul tau si nu ma pot abtine sa nu spun: majoritatea oamenilor asculta muzica din necesitatea unei relaxari. Sau a obtinerii unei senzatii. Insa pentru unii oameni muzica este intr-adevar o pasiune. Si nu, nu se pune ca esti pasionat daca te uiti toata ziua pe Mtv sau VH1 si esti la curent cu top10 din fiecare saptamana. Esti pasionat atunci cand ai o colectie de discuri, cand ceea ce asculti devine ceva mai mult decat o simpla senzatie de moment.

  E vorba de o anumita profunzime si sensibilitate pe care unii oameni o au. Si de aici si toate categoriile acelea. Pentru ca unii oameni sunt chiar colectionari si chiar pasionati. Si da, se simte nevoia de a incadra in stiluri, nu doar genuri mari. Daca esti foarte pasionat de o formatie si vrei sa asculti ceva asemanator, categoria de „rock” devine mult prea vaga, trebuie sa cunosti elemente in plus pentru a te apropia de ceea ce cauti.

 18. 18

  Utopian said,

  Dar de la asta pana la a inventa stiluri de muzica pentru a-ti diferentia formatia de restul ‘turmei’, e cale lunga. Uite, de exemplu ‘emo rap’?! Formatia care canta genul asta e o formatie amarata din Cluj, care canta punk, si care, la un moment dat, pe un afis, a scris ca canta emo rap, in loc de punk, ca sa para mai interesant(bineinteles ca tot aceleasi melodii le cantau)… Mie una nu mi se pare normal.

 19. 19

  Lavinia said,

  Nu sunt de acord cu amestecul genurilor. Probabil au zis asta ca sa impace si pe cei care asculta emo si pe cei care asculta rap :)) Dar mi se pare o prostie. Stilul nici macar nu exista oficial.

 20. 20

  Utopian said,

  Pe mine asta mă revoltă… că sunt o grămadă de stiluri care n-au nici o finalitate… fac pariu că peste 1-2 luni o să vină careva care o să zică că ascultă emo rap, că aia îi place lui… Si dacă îi ceri să-ti zică exemple de formatii, o să stie una si atât. Weekendul ăsta povesteam cu niste prieteni pe subiectul ăsta si am convenit că, pentru a exista un gen nou, trebuie să fii o formatie foarte cunoscută, si nu oricine

 21. 21

  sebi said,

  am invatat! indie inseamna ca formatia este independenta, adica si-a produs si a promovat singura albumul (sau de o casa mica de discuri – NU de un label ca si Sony, Roton etc). asadar, nu este un gen muzical…

  si inca o chestie, am gasit o definitie pt. emo:
  HIM without love…. (credit – grady)

 22. 22

  Utopian said,

  Asculta formatia FUNERAL FOR A FRIEND, si vbm dupa aia de emo:))


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: